Zupa kurpiowska w wersji vege
Proponujemy smakowitą, a przy tym nieskomplikowaną w przygotowaniu zupę kurpiowską.
Przepis
Składniki:
- średnia główka kapusty
- 2 marchewki
- cebula
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- kostka bulionowa
- przyprawy według upodobań (polecamy kminek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, przyprawę do zupy)
Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj i zagotuj do miękkości w litrze bulionu. Marchewkę utrzyj na tarce. Cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Dodaj marchewkę i podsmaż. Do gotującej się kapusty dodaj koncentrat, cebulę i marchew oraz przyprawy. W rondelku rozgrzej resztę masła, oprósz mąką i zasmaż na złoto, a następnie dodaj do wrzącej zupy.
Zupę, oprószoną pieprzem ziołowym, można podawać z grzankami, które szybko zrobicie sami.
Grzanki
Bułkę paryską kroimy na kawałki, smarujemy masłem i posypujemy dowolnymi przyprawami (u nas - ostra papryka, czosnek, oregano). Pieczemy przez 6-8 min. na termoobiegu w temp. 150 stopni.
SMACZNEGO! ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz