wtorek, 30 października 2012

Rozsmakuj się w Kurpiach...

Zupa kurpiowska w wersji vege



Proponujemy smakowitą, a przy tym nieskomplikowaną w przygotowaniu zupę kurpiowską.

Przepis

Składniki:

  • średnia główka kapusty
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • kostka bulionowa 
  • przyprawy według upodobań (polecamy kminek, gałkę muszkatołową, sól, pieprz, przyprawę do zupy)

Przygotowanie:
Kapustę poszatkuj i zagotuj do miękkości w litrze bulionu. Marchewkę utrzyj na tarce. Cebulę posiekaj i zeszklij na łyżce masła. Dodaj marchewkę i podsmaż. Do gotującej się kapusty dodaj koncentrat, cebulę i marchew oraz przyprawy. W rondelku rozgrzej resztę masła, oprósz mąką i zasmaż na złoto, a następnie dodaj do wrzącej zupy.

Zupę, oprószoną pieprzem ziołowym, można podawać z grzankami, które szybko zrobicie sami.

Grzanki
Bułkę paryską kroimy na kawałki, smarujemy masłem i posypujemy dowolnymi przyprawami (u nas - ostra papryka, czosnek, oregano). Pieczemy przez 6-8 min. na termoobiegu w temp. 150 stopni.

SMACZNEGO! ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz